Keşlik Manastırı Başmelek Kilisesi’nde Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ile Kanazawa Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü iş birliğinde duvar resimlerini konservasyon çalışmaları yürütülmektedir. Keşlik Manastırı’ndaki eşsiz ikonografiye sahip duvar resimlerinin korunarak gelecek nesillere aktarılması noktasında etkin ve önleyici koruma uygulamalarının yanısıra 3 boyutlu dijital belgeleme ve sanal restorasyon çalışmalarının da gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Proje sorumlusu Japonya Kanazawa Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hirofumi Sugawara ve NEVÜ-Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında yapılan görüşmeler sonucunda Keşlik Manastırı yapı kompleksi ve duvar resimleri dijital belgeleme ölçümlerinin KÜMİB tarafından gerçekleştirilmesine karar verilmiş olup, Keşlik Manastırı’nda IHA ile havadan görüntüleme, Termal görüntüleme, 3D Lazer Tarama ve Modelleme çalışmaları, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde Kümib Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ömer UZUNEL ve Öğr. Gör. Fatih YILMAZ tarafından gerçekleştirilmiştir.
‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisas üniversitesi olarak bölgenin doğal ve kültürel mirasının korunması adına çalışan KÜMİB bünyesinde Keşlik Manastırın’nda bilimsel ve teknolojik yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen ölçümler sayesinde;
Hem manastır yapısının mevcut korunma durumu, hasar tespit ve analizleri, ihtiyaç duyulan koruma ve onarım müdahaleleri, alan yönetimi ve ziyaretçi planlamaları, sürdürülebilir koruma ve turizm sirkülasyonu planlaması yapılabilecek olup, hem de duvar resimlerinin sanal restorasyonu ve alanın sanal gerçeklik ortamında tüm detaylarıyla deneyimlenebilmesi mümkün olacaktır.
- Nevü Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÜMİB) Keşlik Manastırında IHA ile havadan görüntüleme, Termal görüntüleme, 3D Lazer Tarama ve Modelleme çalışmaları gerçekleştirdi.
- Nevü Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÜMİB) Adıyaman’da 6 Şubat depreminde hasar gören tescilli yapılarda kültürel mirası belgeleme çalışmaları gerçekleştirdi.
- KÜMİB Mokissos antik kentinde IHA ile havadan görüntüleme, Termal görüntüleme, 3D Lazer Tarama ve Modelleme çalışmaları gerçekleştirdi.
- NEVÜ KÜMİB Cumhuriyet Dönemi Geleneksel Türk Evi’nin 3D Lazer Tarama Çalışmasını Yaptı