T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca "Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının korunması, bakım ve onarımı için ayni, nakdi ve teknik yardım sağlanmaktadır.
AFAD tarafından Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ, Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde ve Tunceli illerinde ve Sivas ili Gürün ilçesinde bulunan ve depremlerden zarar gören taşınmaz kültür varlıklarının korunması amacıyla proje ve uygulama destekleri devam etmektedir.
Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Adıyaman Müze Müdürlüğü ve Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nce değerlendirilerek uygun bulunan tescilli konutlarda proje çalışmalarına başlanmıştır.
Bu kapsamda Rölöve, Restorasyon, Restitüsyon Projelerinin hazırlanmasına karar verilen bazı tarihi yapılarda 3D Lazer Tarama, IHA ile havadan görüntüleme, proje için Ortofoto, Plan, Kesit, Nokta bulutu dilimi vb. verilerin CAD formatında hazırlanması çalışmaları, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde Kümib Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ömer UZUNEL ve Öğr. Gör. Fatih YILMAZ tarafından gerçekleştirilmiştir.
- Nevü Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÜMİB) Keşlik Manastırında IHA ile havadan görüntüleme, Termal görüntüleme, 3D Lazer Tarama ve Modelleme çalışmaları gerçekleştirdi.
- Nevü Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÜMİB) Adıyaman’da 6 Şubat depreminde hasar gören tescilli yapılarda kültürel mirası belgeleme çalışmaları gerçekleştirdi.
- KÜMİB Mokissos antik kentinde IHA ile havadan görüntüleme, Termal görüntüleme, 3D Lazer Tarama ve Modelleme çalışmaları gerçekleştirdi.
- NEVÜ KÜMİB Cumhuriyet Dönemi Geleneksel Türk Evi’nin 3D Lazer Tarama Çalışmasını Yaptı